Hvorfor er SFO tolv ganger så dyrt som badeland?

Hvorfor er SFO dyrere enn badeland?
I dag kan foreldre i Grenland sende barna sine til å bade i Fritidsparken hver eneste dag etter skolen hele året, for prisen av én måned i SFO.

SFO skulle vært gratis.

Det er umulig å sette et kronebeløp på verdien av en god barndom. Det at alle barn har et sted å være og noen å være sammen med etter skolen, er uvurderlig. Hvor mye penger foreldrene tjener, kan ikke få avgjøre om barna får leke med klassekameratene etter skoletid.

Å vite at barna har det bra når du selv er på jobb, skulle ikke vært et økonomisk spørsmål.

Men det koster likevel veldig mye.

Både i Skien og Porsgrunn er prisen for barnehage og SFO ca 3000 kroner per barn. Med andre ord, har du to barn mellom 1 og 9 år, koster det 5500 kroner i måneden å ha dem i barnehage og SFO, gitt at kommunen gir en søskenmoderasjon på 15%.

Kjøper du årskort for familien i Badeland i Fritidsparken, koster dette 5500 kroner for et helt år. 458 kroner i måneden, for to voksne og to barn.

Fritidsparken er kommunalt, og viser hvor gode tilbud vi får til når vi løser oppgaver i fellesskap.

Men er det ikke merkelig at foreldre kan sende barna sine til å bade i kommunens badeland hver eneste dag etter skolen hele året, for prisen av én måned i kommunens SFO.

Vi driver både skolefritidsordningen og Fritidsparken i fellesskap. Så hvorfor er én måned i fritidsordningen tolv ganger dyrere enn en måned i fritidsparken?

Altfor mange opplever at SFO er både dyrt og dårlig. Det skulle vært billig og bra. I det minste én av de to; enten billig eller bra.

Innholdet i barnehagene er strengt regulert. Og de fleste er i grunn ganske fornøyde.

Men for skolefritidsordningen er saken en ganske annen. For selvom prisen er omtrent den samme per barn som i barnehagen, så varierer inntrykket av kvalitet og innhold stort, fra sted til sted, fra foreldre og barn som er veldig fornøyde, til historier om rene oppbevaringsplasser av barn, og full kost som ikke gir større valg enn mellom cornflakes med eller uten sukker, eller makaroni med eller uten ketchup.

Jeg kritiserer ikke de som løper rævva av seg på jobb hver dag. Eller rektorene som snur på krona i budsjettet for å få endene til å møtes.

Jeg kritiserer et system som krever så mye av familieøkonomien, men som samtidig overlater så mye til tilfeldighetene hva familien får igjen.

Og et system hvor grunnleggende behov er så mye dyrere enn luksus.

Fritidsparken er et fantastisk tilbud til hele befolkningen. Og det viser hvor gode fellesskapsløsninger vi får til når vi vil. Kommunens SFO bør da være minst like bra som kommunens badeland?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s