Ny ACER-kamp bør punkteres umiddelbart

Dette er en blogg om lokalpolitikk. Skrives, og leses, i løpet av en kaffikopp.

Skrot konfliktene. Få skipet ut av gyngende grunn, og over i rolig farvann. Først da kan vi sette fulle seil i riktig retning!

I fjor vedtok Stortinget å innlemme Norge i EUs tredje energimarkedspakke, og i EUs energibyrå ACER.

Dette var mot SVs stemmer, og mot stemmene til KrF, Rødt og SP.

Arbeiderpartiet trosset et enormt grasrotopprør og stemte for. Med en sedvanlig sosialdemokratisk forutsetning om at vedtaket ikke skulle ha noen betydning…

Nå ja. Nå kommer EUs fjerde energipakke. Og den gir mer makt til ACER. Så allerede her bryter den med APs forutsetning til støtte for den tredje energipakke.

Med APs stemmer, vil SV, SP, Rødt og KrFs standpunkt til den tredje pakka, og mot ACER, få flertall i Stortinget. Et flertall som bør avgjøre den fjerde energipakke skjebne for Norges del.

Case closed?

Mer energi, mindre konflikt!

Jeg håper det. For vi må bort fra alle konfliktene i norsk energipolitikk, slik at vi får rom og legitimitet i befolkningen til å utvikle det norske krafteventyret videre.

Jeg brenner for fornybar energi. Som telemarking er vannkraft en del av sjela. Så vel som tungindustri, Fylket her er fullt av lokalsamfunn bygd opp av rennende vann og energikrevende produksjon. Her er alle klar over den tette sammenhengen mellom naturinngrepene kraftproduksjon krever, verdiene som skapes ut av det, og lokalsamfunnene som lever av det.

Verdiene som skapes i Klosterfossen i Skien eies av … Akershus

Men jeg har tidligere ytret bekymring for kraftas status i befolkningen. For spørsmål om krafteksport, flere utenlandskabler, avhending av suverenitet til ACER og press på skatteinntekter fra produksjonslinjer til vertskommuner (maskinskatten, skatt på verk og bruk), har i år fått følge av et økt press på utbygging av vindkraft på land. I uberørt natur og i friluftsområder.

Folkets hager om du vil.

I stedefor å være bunnplanke i fellesskapets verdiskaping, er kraftproduksjonen nå i flere tilfeller satt opp i mot befolkningen. Slik føles det iallfall for mange av oss som er opptatt av friluftsliv, industri og kommuneøkonomi.

Bevar naturen vår! Foto: Bjørn Harry Schønhaug

NVE mener det er fint å bygge ned skogene her jeg kommer fra. Erstatte naturen og friluftsområdene med vindkraft og turbiner. Med et stort gjerde rundt. Den avgjørende forskjellen mellom grenseområdet Telemark, Vestfold og Buskerud på den ene siden, og for eksempel Nordmarka i Oslo, er at konfliktnivået er så lavt ute hos oss.

Som om ingen bryr seg. Eller, ingen som er betydelig nok, bryr seg som skogene våre bygges ned. Det er en stor provokasjon.

Verden trenger mer fornybar energi. Men alle de små og store konfliktene i norsk energipolitikk gjør det vanskelig for Norge å bidra med mer produksjon. Rett og slett fordi de mange konfliktene øker polariseringen og svekker tilliten.

Disse konfliktene bør stanses:

For å sikre kraftproduksjonens status i folket, og gi bedre rom for å videreutvikle norsk fornybar kraftproduksjon, bør vi kvele en del konflikter for å komme oss videre:

  • Si nei til ACER, og nei til EUs energipakke III og IV
  • Stanse NorthConnect, og si nei til flere utenlandskabler
  • Stanse utbygging av vindkraft på land, inntil videre

Deretter:

  • Sette like krav til offentlig eie, konsesjon og beskatning i vindkraft som vannkraft
  • Foreta en grundig gjennomgang av konfliktnivå ved utbygging av vindkraft, og ved videre utbygging av vannkraft og utvidelse av eksisterende vannkraftproduksjon.
  • Sikre en innretning på grunnrentebeskatningen som sikrer lønnsomhet i flere samfunnsøkonomisk nytte prosjekter

3 kommentarer om “Ny ACER-kamp bør punkteres umiddelbart

  1. Kommer SV til fornuft i vindkraftsaken kan de bli norges største parti. Nå sitter folk fra Frp, Høyre og Ap og teller oå knappene om de skal stemme Rødt i protest. Ref tidligere statsekretær Sørensen i det nå nedlagte Miljøverndepartemanget: «det er ingenting jeg angrer mer på enn de grønne sertifikatene. Det vil ødelegge store deler av norsk natur».

  2. Vindkraft på land medfører til så store ulemper i forhold til gevinst at aldri bør benyttes!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s