«RPBA». Kjempegreier, dere!

«Kaffibloggen» #3. En enkel blogg om lokalvalget. Skrives og leses i løpet av en kaffikopp.

«RPBA» er kjempegreier, dere. Uttales «ÆRrrr Peh Beh Aaa».

Bak bokstavene gjemmer det seg noe av de viktigste, overordnede prinsippene for utvikling av byer og vern av matjord i Vestfold.

Og forhåpentligvis for Vestfold OG Telemark etter nyttår.

Jeg har alltid likt byfølelsen i Vestfold. Mange av oss i Grenland har ofte sett misunnelig på byutviklingen i steder som Tønsberg, Sandefjord og Larvik. Og vesentlig for denne utviklingen er altså «RPBA Vestfold».

RPBA: Regional Plan for Bærekraftig Areal i Vestfold.

Det er KGD: Kjempegreier, dere! KjempeGreier Dere.

Kort og godt er dette et politisk verktøy som hindrer at detaljhandel flyttes ut av byene til handelssentre langs E18.

Vil du ha handel i sentrum, eller kjøpesentre langs E18?

I Grenland har vi de siste årene sett en etterlengtet satsing og utvikling i sentrum av Skien og Porsgrunn.

Det skyldes jo først og fremst at noen gærninger tør satse pengene sine.

Men den bakenforliggende politikken er også viktig. Politikk for fortetting, og for utvikling og investeringer i infrastruktur som knytter byrommene sammen. Og som gjør at byene utvikles mer kompakte, med kortere avstand mellom handel, nøkkelfunksjoner, bolig og arbeid.

Dette gir liv i sentrum. Det skaper driv. Kjempegreier. Ingen kan vel være mot dét?

Nja, jeg er litt usikker. Da vi i Telemark fylkesting behandlet vår første regionale klimaplan i april, så handlet det meste av uenighet om to ting: 1) Fortetting og byutvikling, og 2) hva vi gjør med bygging og omdisponering av myr.

… vi sparer den spennende diskusjonen «betingelser for omdisponering av myr» til en senere anledning…

Fortetting er viktig. Hvordan vi legger opp areal har mye å si for hvor mye klimagasser vi slipper ut, og hva slags næringsutvikling vi legger til rette for. Utslipp av klimagasser er, sagt litt enkelt, det vi slipper ut når vi 1) produserer og 2) transporterer. Transporterer vi mindre, så slipper vi ut mindre. Bygger vi mer kompakt, verner vi mer jord, og så binder den samme jorda opp mer CO2 og kan brukes til klimanøytrale og nødvendig produksjon, av f eks mat.

I debatten i fylkestinget i Telemark mente FRP at planer ødelegger utvikling. Planer er også hinder for bygging av veier. De vil stå fritt med blyanten sin og tegne opp vilkårlige streker til hele kartet er dekket av bly (senere, i en annen debatt om byvekstavtalen, viste de til steinalderen og hvordan byer dengang bare vokste opp helt av seg selv. Helt uten byvekstavtale med staten. Tenk det, dere?! Og lenge før plan og bygningsloven!?! Dessuten var det skummelt med politikk. For bare se på Karl Johan i Oslo, der frykter Ferner Jacobsen nå for dressene sine….)

Høyre var redd for økt fortetting, men lot seg berolige. En i Rødt mente på et tidspunkt at en politikk for kompakte byer var direkte distriktsfiendtlig, og om ikke Bamble kunne utvikle handelsbyer langs E8 ville de stemme mot hele planen.

Jeg hadde også noen runder diskusjon med Senterpartiet. De mente at vi allerede nå kan disponere areal som om transportsektoren er utslippsfri. At vi ikke trenger tenke på avstander. Jeg mener, men mulig jeg er teknologi-konservativ her, at dette er å ta en av de største seierne i klimakampen noen tiår på forskudd. Fortsatt er over 90 prosent av bilparken fossilbasert. Fortsatt er mellom 20 og 30 prosent av utslippene i Norge fra transport. Avstander har fortsatt mye å si.

Også Arbeiderpartiets ordførere i Porsgrunn og Bamble drømmer om å bygge nye handelssentre langs E18. De mener det ikke vil konkurrere med handel i sentrum.

1) Om de har rett, så genererer det i så fall ekstremt mye mer forbruk på toppen av dagens forbruk, eller så 2) tar de feil, og ny handelsentre langs E18 utkonkurrerer etablert handel i byene, og ødelegger for utviklingen av byene.

Jeg håper ikke vi får se svaret. For jeg tror faktisk ikke overforbruk og sentrumsdød er et sånt typisk sosialdemokratisk JTBD

…Ja Takk, Begge Deler.

Hovedprinsippene i RPBA Vestfold bør bli bærebjelkene i det nye fylket.

Vi må ha respekt for skjøre kompromisser. De strenge føringene for handel i RPBA i Vestfold er ikke uten motstand. Så om vi fra Grenland legger opp til å flytte handel ut til E18, så blir det mye vanskeligere for vestfoldbyene å stå i mot presset.

Folk må behandles likt i det nye fylket. I verste fall ødelegger vi for utviklingen av bysentrum i både Tønsberg, Sandefjord, Larvik, Porsgrunn og Skien.

Hovedprinsippene i RPBA Vestfold bør bli bærebjelkene i det nye fylket. I mai fikk jeg med meg fylkesutvalget i Telemark på å anerkjenne hvor viktig føringene i RPBA er for å verne matjord og utvikle attraktive byer. Det er et godt utgangspunkt for det nye fylket.

Vi må jo utvikle byene langs vannet. Ikke langs E18. Og vi slipper fortsatt ut CO2 når vi kjører. De fleste av oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s