Ungdom mister skoleplass med Høyres «frie» skolevalg

«Kaffibloggen»#2. Dette er en blogg om lokalvalget. Skrives og leses i løpet av en kaffikopp om morran.

Hvert år er det ungdom som mister plassen på videregående skole på grunn av Høyre og FrPs «frie» skolevalg.

Forrige uke (11.juli) leste vi i Gjengangeren om Michael (18) som mister skoleplassen sin på grunn av karakterbasert opptak. Han er fortvilet, og usikker på hva han skal gjøre for å fullføre skoleløpet.

Michael gikk på Horten VGS i en klasse på 25 elever. Det var fortsatt 25 plasser neste skoleår. Det var plass til at klassekameratene kunne fullføre sammen. Men nye Horten VGS er populær. Og høyresida i Vestfold har tidligere bestemt at skoleelevene skal konkurrere om skoleplassen hvert eneste år.

Det blir det heldigvis slutt på nå.

For vi er på rett vei. For når vi fjerner «fritt» skolevalg og karakterbasert opptak fra neste år, så innfører vi samtidig en fortrinnsrett for elever på vg1 og vg2 til å fortsette skolegangen på samme skole. Hadde dette blitt innført før, ville det sikret Michael muligheten til å fullføre videregående i Horten.

Om høyresida får flertall i fylkestinget etter valget, er det dessverre tilbake til rein konkurranse.

Om høyresida får flertall i fylkestinget etter valget, er det dessverre tilbake til rein konkurranse

Høyresida hevder det ikke er A- og B-skoler i Vestfold som følge av karakterbasert opptak og konkurranse om skoleplassene. Søkingen til nye Horten VGS viser det motsatte. Det at Michael mister skoleplassen sin fra høsten viser også hvordan de nyeste og flotteste skolene først og fremst forbeholdes ungdommen med best karakterer, mens andre skyves ut.

Michael har fått bred støtte. Oppslutningen om karakterbasert opptak rakner. Noen dager senere kan vi da også lese at Niklas Cederby fra Høyre kritiserer Arbeiderpartiets myke oppgjør med karakterbasert opptak. Dette er interessante toner fra partiet som garanterer å innføre dette over hele det nye fylket, om de får flertall.

Men kritikken av det myke oppgjøret med karakterbasert opptak, er en kritikk SV deler. Fordi den gir ungdom ulike søkemuligheter avhengig av hvor i Vestfold og Telemark de bor.

Ungdommen over hele det nye fylket fortjener lik tilgang til nærskolen sin. Karakterbasert opptak, det høyresida kaller «fritt skolevalg», tvinger ungdommen ut i konkurranse om skoleplassen. For SV er det derimot viktigere å gi en trygghet om å få fullføre skoleløpet.

I fellesnemnda for Vestfold og Telemark jobbet SV og Senterpartiet sammen om et nærskoleprinsipp, der avstanden mellom eleven og ønsket skoletilbud skal være det viktigste, og ikke karakteren. Arbeiderpartiet møtte oss noe på veien. Høyre gjorde det stikk motsatte, og gikk sammen med FrP om å innføre rent karakterbasert opptak over hele det nye fylket.

SV, Arbeiderpartiet, KrF, SP, MDG og Venstre stemte heldigvis ned forslaget fra Høyre og FrP. Vi erstatter karakterbasert opptak. Dessverre ikke i tide for Michael på Horten. Men i det minste i retning av et mer rettferdig system for de elevene som kommer etter.

Om Niklas Cederby ønsker et oppgjør med fritt skolevalg, bør han rette skytset internt til egne fylkespolitikere i Høyre.

Men jeg skjønner godt at Niklas er forvirret. I februar sa Høyres fylkesordførerkandidat at Høyre ønsket nærskoleprinsippet: «Alle er enig om nærskoleprinsippet». I mai kjempet hun og Høyre derimot mot nærskoleprinsippet, og for karakterbasert opptak. Noen timer senere sa hun i NRK Telemark (29.mai) at Høyre ønsker en mellomting, men hadde da allerede både foreslått og stemt for en kompromissløs innføring av karakterbasert opptak over hele det nye fylket.

La oss heller være tydlige: SV ønsker et nærskoleprinsipp som gir trygghet og forutsigbarhet for skoleelevene. Vi er mot å sette elever opp mot hverandre om skoleplassene. Og mot å sette skolene opp mot hverandre om elevene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s