Kaffibloggen #1: Rødgrønt flertall i Vestfold og Telemark?

Dette er en blogg om lokalvalget. Skrives og leses i løpet av en kaffikopp om morran.

Målingene til det nye fylkestinget i Vestfold og Telemark viser rødgrønt flertall. SV er klar for å samarbeide for miljø, klima og fellesskap. Mot sentralisering, privatisering og økte forskjeller.

Nå må vi bygge lag!

Mot et rødgrønt flertall?

Et rødgrønt flertall er innenfor rekkevidde. Eller kall det sentrum-venstre om du vil. Dette er uansett en historisk mulighet til å gjøre det nye fylket til et skikkelig motvekt til høyreregjeringas sentralisering og privatisering.

Vi kan bygge det nye fylket på fellesskapsløsninger, tjenester nær folk og på klimainnsats. Vestfoldinger ser muligheten for et skifte etter årevis med tafatt, blåblått styre.

Tenk alt det positive vi kan få til i et rødgrønt samarbeid:

  • Trappe opp kampen mot sosial dumping
  • Satse på fagopplæringa
  • Opprettholde gode skoletilbud i distriktene
  • Trygge ungdoms tilgang til videregående opplæring basert på hva de ønsker å bli, og ikke basert på konkurranse med karakterbasert opptak
  • Gratis skolemat til alle skoleelever
  • Vern av matjord
  • Grønn byvekst med et godt kollektivtilbud som knytter det nye fylket sammen
  • Et klimasmart landbruk som er bedre rustet til ekstremvær
  • Støtte industri som kutter utslipp i egen produksjon

Jeg tror dette ville vært et knallgodt rødgrønt prosjekt i fylkespolitikken!

Vi har en historisk mulighet til å gjøre fylket til en motvekt til høyreregjeringas sentralisering og privatisering!

Retningsvegring

Senterpartiets Terje Riis-Johansen gjentar til det kjedsommelige at SP ikke skal bestemme seg for retning før etter valget. Dette er ikke noe nytt. Og det er nesten imponerende hvordan NRK gjør hver repetisjon av sentrumsmantraet til en sak.

Det gir mye oppmerksomhet å gjøre seg mystisk. Men det skaper også frustrasjon fra folk som vil ha tydelighet i politikken.

For det er også misnøye med Senterpartiets retningsvegring. Spesielt i fagbevegelsen. SP står sterkt blant medlemmene i LO, og mottar også valgkampstøtte fra Fagforbundet. LO har siden 2005 anbefalt sine medlemmer å stemme rødgrønt. Men når SP ikke vil si noe om de vil la FRP og Høyre få legge premissene i fylket etter valget, så har LO reservert seg til å anbefale å stemme SV, AP eller Rødt.

Det er forståelig. Fagbevegelsen ønsker ikke blåblått styre. Fagbevegelsen ønsker ikke at krefter som systematisk undergraver innflytelse for arbeidsfolk styrer samfunnet.

Men det er ikke er Senterpartiet LO advarer mot, det er Høyre og FrP. Dét bør heller ikke overraske –eller fornærme Riis-Johansen og SP.

Saksfellesskap

Arbeiderpartiet er også avhengig av å bygge et lag rundt seg. Og når målingene til det nye fylkestinget er så lovende som de er, men med de klare betingelsene som de gir, så må fokuset rettes til saksfellesskapet mellom rødgrønne partier.

Vi bygger koalisjon ved å fokusere på den politikken vi har til felles. Av de store sakene vi har behandlet i fellesnemnda til det nye fylket, skiller kollektivtransport og videregående skole seg ut i betydning og omfang. Dette er praktiske saker, med ideologisk gjenskinn.

Og i disse sakene er det et helt tydelig saksfellesskap mellom SV, AP og SP. Med støtte også i KrF, Rødt og MdG. Et glimrende utgangspunkt for flertall i det nye fylkestinget!

Et godt mål på en god fylkesordfører er hvordan laget rundt posisjonene bygges. Og jeg tror politikken er det viktigste utgangspunktet!

Jeg tror den som bygger et lag rundt seg, vinner!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s