Videregående skole – konkurranse eller opplæring?

Er videregående opplæring en konkurranse, eller et fellesskap om utdanning? Fellesnemnda for Vestfold og Telemark skal gi svar på dette allerede 29.mai.

SV er tydelige.

Hva med de andre partiene?

Opptak til videregående skole er en viktig sak i det nye Vestfold og Telemark. Først og fremst for ungdommen, som fortjener å vite om de skal ha rett til videregående opplæring i nærheten av der de vokser opp, eller om de allerede fra ungdomsskolen må belage seg på å konkurrere om skoleplassene. 

Det er også viktig for lokalsamfunn og ansatte, fordi noen fagmiljøer er små og mer sårbare enn andre, og derfor mer utsatt for svingninger i søkertall. Er det få søkere til et tilbud ett år, kan det være vanskeligere å opprettholde dette tilbudet for elever som søker videregående året etter.

Hvordan skal vi ha det i nye Vestfold og Telemark fylke? Dette avgjøres i fellesnemnda allerede i mai. Men hvor står partiene? SV utfordrer de andre partiene i fellesnemnda for Vestfold og Telemark på deres standpunkt i denne saken. Hva er best sosialdemokratisk praksis i Vestfold og Telemark; konkurranse eller fellesskap? Hva er best for å sikre skoletilbud nær folk; forutsigbare rammer for både eleven og skolen, eller at tilbudet kommer og går etter trender i søkertallene? 

For SV er det viktig å sørge for et godt videregående skoletilbud over hele det nye fylket. Vi mener det er feil å sortere ungdom etter karakterer. Vi vil ikke sette skolene våre og ungdommen vår opp mot hverandre i konkurranse, men heller jobbe sammen for å skape et så godt fellesskap som mulig for alle innen videregående opplæring.

Skolene er ikke konkurrenter. De er kolleger. Videregående opplæring er ikke konkurranse om elevene. Eller konkurranse om skoleplassen. Det er et fellesskap som er til for elevene, og en trygghet om at utdanningen og opplæringa er like god, uansett hvor i det nye fylket du bor.

Friheten til å gå på skole er viktigere enn friheten til å konkurrere bort andres skoleplass.


Ådne Naper

Førstekandidat for SV i Vestfold og Telemark

2 kommentarer om “Videregående skole – konkurranse eller opplæring?

  1. Nærskoleprinsippet er eneste akseptable løsning – slik jeg ser det. AP og andre partiers glideflukt mot en «hybrid» løsning med den klingende betegnelsen «nærskolepoeng» må kontant avvises fordi den i praksis vil ha omtrent samme skadepotensial som «fritt skolevalg».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s