Straffes for voksne i lære

Er det en aldersgrense for opplæring? Skal det lønne seg for ufaglærte å skaffe seg fagbrev, selvom man er voksen? Fylkeskommunen straffes i dag økonomisk for voksne lærlinger. Regjeringens evne til å finansiere yrkesfagene er mindre enn viljen til å strupe budsjettene til fylkene.

Skal det lønne seg for ufaglærte å skaffe seg fagbrev, selvom man er voksen?

Vi formidler rekordmange lærlinger ut til bedrifter. Det er fantastisk bra, og det er et viktig samfunnsoppdrag å legge til rette for at flere står sterkt i arbeidslivet. Men hver enkelt læreplass koster også penger. Bare i Telemark er det et økt behov i 2019 på 20 millioner kroner.

Dessverre får fylkeskommunen mindre penger å utføre dette oppdraget for. Det kuttes i overføringene til fylker som Telemark, blant annet basert på antall 16-18 åringer som er folkeregistrert i fylket. Det er dette som regnes som elevgrunnlag. I Telemark er det en nedgang i elevgrunnlaget, og derfor får fylkeskommunen ytterligere mindre penger å drive skole for, år for år.

Men til tross for mindre elevgrunnlag så formidler vi flere lærlinger ut i bedrift. Faktisk er det rekordmange kommende fagarbeidere som fikk læreplass i 2017 og 2018. Disse læreplassene er det fylkeskommunen selv som finansierer gjennom det vi kaller lærlingtilskuddet. Hvor stort lærlingtilskuddet er, er det derimot regjeringen og Stortinget som bestemmer.

Så når sentrale politikere reduserer satsing på yrkesfag til å handle om størrelsen på lærlingtilskuddet uten å nevne økonomien til fylkene, bør du bli skeptisk. Til nå ser det ikke ut til at de selv skjønner sammenhengen.

Når sentrale politikere reduserer satsing på yrkesfag til bare å handle om størrelsen på lærlingtilskuddet, bør du bli skeptisk

For øker du lærlingtilskuddet samtidig som du kutter i økonomien til fylkeskommunene, så forsvinner pengene. Da gjenstår ikke annet enn detaljstyring og tomme talepunkter. I 2017 var alle partier enig om at lærlingtilskuddet skulle økes. Men regjeringspartiene Høyre og FrP, med støtte fra Venstre og KrF ville ikke finansiere økningen med mer enn 10,3 millioner kroner fordelt på alle nitten fylker i landet. Disse midlene ble lagt til øvrige tillegg og kutt, og fordelt som frie inntekter i rammeoverføringen til fylkeskommunen. Samtidig fikk vi 20 800 nye lærlinger bare i 2017. Det vil si at økningen på 10 millioner ikke utgjorde mer enn noen hundrelapper per nye lærling. Og hvor mye av pengene som nådde fram varierte fra fylke til fylke. Men opplæringsbedriftene har like stor rett til å motta det samme beløpet i lærlingtilskudd uavhengig av hvor mye hvert enkelt fylke har mottatt i frie inntekter.

For et fylke som Telemark blir derfor gapet mellom inntekter og utgifter større og større for hver eneste festtale som holdes om yrkesfag. Og dette går utover hverdagen på de videregående skolene i dag. For regjeringen betaler ikke selv for det økte lærlingtilskuddet. Det må fylkeskommunen selv finne dekning for.

Regjeringen betaler ikke selv for det økte lærlingtilskuddet

Så regjeringens «styrking av yrkesfagene» har de knapt flyttet en krone for å få til, men derimot dyttet ansvar og kostnader over på fylkeskommunen. I budsjettforslaget for 2019 ligger det heller ingen nye ressurser til å dekke opp økt lærlingtilskudd. Derimot er det reduserte rammeoverføringer til mange av fylkeskommunene, deriblant Telemark.

Da gjenstår det ingen styrking av yrkesfagene, men kun detaljstyring uten økonomisk kompensasjon. Det er en kynisk måte å kutte i tilbudene til folk, og gjøre hverdagen trangere, men samtidig skape seg skrytepunkter til festtalene sine. Sannheten er ganske enkelt at yrkesfagene og innholdet i fagopplæringen overhodet ikke er styrket med denne regjeringen. Tvert i mot. Ikke med Torbjørn Røe Isaksen, og ikke med Jan Tore Sanner.

Sannheten er ganske enkelt at yrkesfagene og innholdet i fagopplæringen overhodet ikke er styrket med denne regjeringen. Tvert i mot. Ikke med Torbjørn Røe Isaksen, og ikke med Jan Tore Sanner.

Publisert av Ådne Naper

Fylkespolitiker i Vestfold og Telemark, og sentralstyremedlem i SV.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: