Skulle vært barnas tur

Da finansministeren la fram forslag til statsbudsjett for 2019 skulle det vært dagen for barnetrygden. Men det ble nok en dag for økt ulikhet.

Det var ikke barnas tur mandag, 8.oktober. De har måttet vente lenge nå. Bare i Telemark er det over 4000 barn som vokser opp i familier med «vedvarende lavinntekt». Økonomisk fattigdom. For hvert statsbudsjett øker forskjellen mellom disse familiene og familiene som nyter godt av kutt i skatt på store formuer og høye inntekter.

Slik blir det også i 2019.

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, slo fast at vinnerne av årets statsbudsjett er folk med lite lån, høy inntekt og hytte på fjellet. Taperne var barnefamilier i etableringsfasen, med lavere inntekt og mye gjeld. Sånn er det når forskjellene øker. Og sånn blir det når vi har en høyrehendt regjering som bevisst øker forskjellene i befolkningen for hvert eneste statsbudsjett de legger fram.

Det tiltaket som ville gjort mest for flest barn som vokser opp i trange økonomiske kår i dag, vil være en styrking av barnetrygden. Dessverre har ikke barnetygden blitt justert med prisveksten siden 1996. Det vil si at den har svunnet i verdi for hvert eneste år. Det blir også tilfelle i 2019, dessverre.

Faktisk budsjetterer regjeringen med kutt i budsjettposten for «barnetrygd og kontantstøtte». Men de skal teste ut et pilotprosjekt for behovsprøvd aktivitetsstøtte. Det er her det kortslutter. Som om det er greit å være fattig, så lenge man får låne en fotball?

Som om det er greit å være fattig, så lenge man får låne en fotball?

Dette viser regjeringens manglende evne til å forstå at hovedårsaken til at man er fattig er at man har lite penger. Ikke fordi man ikke står opp om morgenen, fordi man kjeder seg eller ikke har en fattigkasse å søke om hjelp fra.

For å sørge for at flere kan få det bedre, uten å sette opp store byråkratiske fattigkasser med behovsprøvde tiltak, må vi justere opp barnetrygden for alle. De som tjener mye penger på toppen av denne, vil uansett skatte. De som har vanlige lønninger, eller tjener lite og ingenting ved siden av barnetrygden, vil få mer å rutte med for barna sine.

Hovedårsaken til at man er fattig er at man har lite penger.

«Mer å rutte med for barna» – burde ikke det være et politisk mål for oss alle?

Ikke for alle, nei. I statsbudsjettet for 2019 foreslår Høyre, FrP og Venstre å kutte skatter ytterligere med X antall ganger så mye som de setter inn i «fattigdomstiltak». Aksjerabatt på formue og redusert skatt på fortjeneste i selskaper.

Derfor øker ulikheten i Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s